HABERLER ABONE OL

BEKİR GÜRDAMAR, TAHSİN AKÇA

Bloomberg HT'nin kaynaklardan edindiği bilgiye göre iş dünyasının enflasyon muhasebesi ile ilgili bazı istekleri konusundaki çalışmaların sonuna gelinirken çok yakında yatırım yapan şirketlere yönelik kolaylıkların devreye alınması bekleniyor.

İş dünyasının enflasyon muhasebesi uygulamasında yatırımlarla ilgili kalemlerin hesaplamadan muaf tutulması yönündeki taleplerinin haklı bulunduğu belirten kaynaklar, konuyla ilgili çalışmaların yakında açıklanabileceğini kaydetti.

Enflasyon muhasebesi uygulamasına geçişten sonra bilançolarda özellikle bazı kalemlerde haksız azalış ya da artışların olduğu, henüz tamamlanmamış yatırımların vergi artışına sebep olduğu gibi eleştirileri gündeme getiren iş dünyasının taleplerinin bazıları karşılık buluyor.

Enflasyon muhasebesi, uygulamanın başlamasından bu yana iş dünyası ve piyasaların gündemini meşgul etmeye devam ederken, en çok istenilen konulardan biri olan 50 milyon liranın altındaki mükelleflerin muaf tutulmasına yönelik talepleri daha önce kabul edilmişti.

29 Ağustos’ta konuyla ilgili açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelere enflasyon düzeltmesi hususunda kolaylık sağlandığını bildirmişti.

2023 sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerin 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek olmadığının açıklanması ile yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefi söz konusu geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılmıştı.

Şimşek, enflasyon muhasebesinin yatırım maliyetlerini artırmaması gerektiğini belirtmişti

İşte bu değişikliğin açıkladığı dönemde görüşleri sorulan iş dünyası tarafından yatırım konusunda ellerinin rahatlatılması açısından bazı istekler gündeme getirilmişti.

Kaynaklardan edinilen bilgiye göre yatırım yapan şirketlerin, bilançolarındaki yatırımla bağlantılı kalemlerin de enflasyon muhasebesi hesaplamasından muaf tutulmasına yönelik talepleri için çalışma başladı ve çok yakında açıklanabileceği ifade ediliyor.

Yapılacak düzenlemenin hazırlanmasının ardından bir tebliğ ile hayata geçirilmesi bekleniyor.

Öte yandan Bakan Şimşek, Ağustos'ta enflasyon muhasebesinin yatırım maliyetlerini artırmaması gerektiğini de belirterek, yatırım yapan mükelleflere enflasyon düzeltmesinde kolaylık sağlayacak formüller üzerinde çalıştıklarını, bunun için özel bir fon kurulması üzerinde durulduğunu da kaydetmişti.

Şimşek, "Bu kapsamda, devam eden yatırımlar hesabının enflasyon düzeltmesinden kaynaklı değerlenmesi nedeniyle oluşan kârların özel bir fona alınarak vergilenmemesi ve bu hesabın işletme döneminde 5 yıl gibi bir sürede vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınabilmesine yönelik bir model de seçenekler arasında yer alıyor" demişti.

Advertisement