HABERLER ABONE OL

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi ve Avrupa Birliğinin (AB) Haziran ayı enflasyon nihai verilerini yayınladı.

Verilere göre, Euro Bölgesi’nde TÜFE Temmuz’da yıllık yüzde 2,6 artış gösterdi. Haziran ayında yüzde 2,5 artış kaydedilmişti. Öte yandan Euro Bölgesi’nde TÜFE Temmuz’da aylık bazda değişim kaydetmedi, Haziran ayında yüzde 2 artış gerçekleşmişti.

Piyasa beklentileri, Temmuz’da yıllık yüzde 2,5 artış aylık 0,1 düşüş yönündeydi.

Gıda ve enerji gibi değişken bileşenleri hariç tutan çekirdek enflasyon ise, üçüncü ay yüzde 2,9'da kaldı. Ekonomistler hafif bir yavaşlama öngörmüştü.

Yıllık enflasyondaki artış, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz oranlarını daha fazla düşürme konusunda tedirgin edebilir. Söz konusu rapor, yatırımcıların Haziran ayındaki ilk faiz indirimlerinin ardından ikinci bir hamle yapmalarını beklediği 11-12 Eylül toplantılarından önce AMB yetkililerini bilgilendirecek iki önemli aylık enflasyon okumasından biri olarak yorumlanıyor.

Diğer taraftan, Almanya'da fiyat artışı beklenmedik şekilde hızlanırken, İspanya'nın sonucu şaşırtıcı derecede sert bir yavaşlama gösterdi. Fransa ve İtalya'da da daha yüksek oranlar görüldü. AB uyumlu verilere göre, enflasyon haziranda Belçika'da yüzde 5,5, İspanya'da ve Avusturya'da yüzde 2,9, Hırvatistan'da yüzde 3,4 ve Hollanda'da yüzde 3,5, Almanya ve Fransa'da yüzde 2,6 oldu. Fiyat baskılarının devam edip etmeyeceğini izleyen politika yapıcılar, özellikle artan ücretler açısından en fazla risk altında olan alan olarak gördükleri hizmetleri yakından takip ediyorlar.

AMB Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel geçen hafta "Sapmalar nihayetinde tek seferlik olabilir, ancak daha sistematik de olabilirler. Bu yüzden şu anda hizmet enflasyonuna yakından bakıyoruz, çünkü son zamanlarda beklenenden birkaç kez daha yüksek oldu." demişti.

Advertisement