PİYASALAR ABONE OL

ABD hizmet sektörü Eylül ayında, siparişler ve daha güçlü ticari faaliyetlerin etkisiyle Şubat 2023’ten bu yana en hızlı büyümeyi kaydederken Fed beklentilerinin de yeniden ele alınmasına neden oldu.

ISM hizmet endeksi geçen ay 3,4 puan artarak 54,9’a yükseldi ve Bloomberg anketinde tüm tahminleri geride bıraktı. Ülkede gayrimenkul, şirket yönetimi ve destek hizmetleri ile konaklama ve gıda hizmetleri başta olmak üzere on iki sektör büyüme bildirdi. Ancak önümüzdeki haftalardaki görünüm, Doğu ve Körfez kıyısındaki limanlarda işçilerin greve gidecek - ve uzaması halinde birçok sektör üzerinde baskı yaratabilecek - olmasının yanı sıra kasım ayındaki Başkanlık seçimlerinin siyasi belirsizliği artırması nedeniyle gölgeleniyor.

Profesyonel hizmetler ve toptan ticaret sektörlerinden katılımcılar, bazı iş kararlarının seçim sonrasına kadar ertelendiğini belirtti.

50 baz puanlık faiz indirim olasılığını aşağı çekti

Fed’in ay başındaki faiz indiriminden sonra bile yüksek seviyede kalmaya devam eden faiz oranları bazı sektörler üzerinde baskı oluşturmayı sürdürdü.

Bu verinin ardından Fed’in kasım ayında 50 baz puan faiz indireceği yönündeki beklentiler de bir miktar azaldı.

BMO Capital Market Kıdemli Ekonomisti Sal Guatieri bir notunda, “Güçlü tüketici harcamaları devam ederken, hizmet sektörü genişlemenin omurgasını sağlamlaştırmaya devam ediyor ve muhtemelen kasım ayında Fed’den çeyrek puanlık faiz indirimine doğru ağırlık veriyor. Ancak daha gelecek çok veri var ve liman işçilerinin grevi önemli” dedi.

Bu arada liman işçileri, işverenleriyle yeni bir sözleşme üzerinde toplu pazarlıklara devam ederken yük taşımaya yeniden başlamayı ve grevlerini Ocak ayına ertelemeyi kabul etti.

Advertisement