HABERLER ABONE OL
BURCU KIRATLI/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA ANALİSTİ
Garanti BBVA 2024 2. çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı.
Bankanın geçen yılın ikinci yarısındaki solo net kârı 33,8 milyar TL, bu yılın ilk yarısındaki net kârı yıllıkta yüzde 32 artışla 44,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Çeyrekten çeyreğe daralma ise sadece yüzde 2 oldu. Banka, 2023 yılının tamamında ise 86,9 milyar TL net kâr elde etmişti.

Bankanın Ocak-Haziran döneminde ortalama özkaynak kârlılığı yüzde 34,2 ve aktif kârlılığı ise yüzde 3,7 seviyesinde gerçekleşti. Bankada özkaynak karlılığı 2023 yıl sonunda yüzde 44,5 ve ortalama aktif kârlılığı aynı dönemde yüzde 4,9 seviyesindeydi.

Sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) bu çeyrekte yüzde 15,2, çekirdek SYR yüzde 12,8 seviyesinde gerçekleşti.

Bankanın net faiz geliri swap maliyetleri dahil 37,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Tüfex gelirleri 17,7 milyar TL oldu, geçen yılın ilk altı ayında Tüfex gelirleri 11,4 milyar TL idi ve bu kalemdeki gelirleri yıllıkta yüzde 56, çeyreklikte ise yüzde 11 artmış oldu. Bankanın ticari kârı da (net swap maliyetleri dahil ve kur hedge hariç) 19,5 milyar TL oldu ve yıllıkta yüzde 92 artışa ancak çeyreklik bazda yüzde 14’lük daralmaya işaret etti.

Net faiz marjı bu çeyrekte yatay kaldı. Swap maliyetleri dahil net faiz marjı geçen çeyrekteki yüzde 3,6 seviyesinde yatay ve 5 baz puan artış yaşandı. Banka, zorlu bir çeyrek geçirmesine rağmen çekirdek net faiz gelirini iyileştirdi. Bu iyileşmeyi destekleyen başlıca faktörler, kredilerin zamanında büyütülmesi, yeniden fiyatlandırma ve vade farkı yönetimi, fonlama maliyetlerinin etkili yönetimi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın nema getiri potansiyelinin tam kullanılması oldu.

Swap maliyetleri dahil net faiz geliri 20 milyar TL oldu ve Tüfex hariç net faiz geliri 23.5 milyar TL ve swap giderleri ise 12,8 milyar TL olarak gerçekleşti. 2024 birinci çeyrekte swap maliyetleri dahil net faiz geliri 17,4 milyar TL olmuştu. TÜFE kağıtlarının değerlemesinde kullanılan TÜFE tahmini muhafazakar olarak yüzde 40 kullanıldı.

Kredi büyüme hızı önceki çeyreklere göre, regülasyonların etkisiyle yavaşlasa da devam ediyor. TL canlı krediler yıl başından bu yana yüzde 27 büyüyerek 952 milyar TL'ye ulaştı. Yılbaşından bu yana Kredi kartları , işletme kredileri ve bireysel krediler sırasıyla yüzde 30, yüzde 26 ve yüzde 24 büyüdü. Banka TL kredilerde lider konumunu sürdürdü ve mevcut ihtiyaç kredileri hacminde maaş müşterilerinin payı yüzde 44 oldu.

TL müşteri mevduatı yılbaşından bu yana yüzde 22 artışla 1.069 milyar TL'ye yükseldi. Yabancı para mevduatları ise yılbaşından bu yana yüzde 4 düştü. Kur korumalı mevduatın toplam içerisindeki payı 2023 Eylül sonundaki yüzde 70’ten yaklaşık yüzde 35'lere geriledi.

Takipteki kredi oranı geriledi

Garanti Bankası'nın takipteki kredi oranı 2023 yılının sonunda yüzde 2,1 seviyesinde iken, 2024 yılı Haziran sonunda yüzde 1,9'e geriledi.

Bankanın net ücret ve komisyon gelirlerindeki büyüme ikinci çeyrektede de yüzde 13 arttı ve 22.2 milyar TL oldu, yıllıkta ise yüzde 193 artarak 41.8 milyar TL oldu. Artışta ödeme sistemlerinin güçlü katkısı ile işlem faaliyetindeki artış ve devam eden dijitalleşme etkili oldu.

Operasyonel giderler ise yüzde 7 oranında mütevazı bir artış gösterdi ve 23.4 milyar TL'ye ulaştı bunda yüzde 3 oranında artan personel giderlerindeki sınırlı artış etkili oldu ve bankanın disiplinli maliyet yönetimi verimlilik oranlarını olumlu etkilediği görüldü.

Konuyla ilgili bilgi veren Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ; "2024 yılının ilk yarısı, Türkiye'nin ekonomi yönetiminde sergilediği stratejilerin etkisini belirgin şekilde görmeye başladığımız bir dönem oldu. Rezerv artışları ve kurdaki öngörülebilirlik, Merkez Bankası'nın attığı isabetli adımların olumlu sonuçlarını açıkça yansıtıyor. KKM'den çıkış ve dedolarizasyon süreci, organik bir şekilde gerçekleşmeye başladı. Ekonomimizdeki bu gelişmeler, yabancı derecelendirme kuruluşları tarafından Türkiye'nin hak ettiği yere doğru yapılan not güncellemeleriyle de teyit edildi. Bu durumun pozitif etkisini, yurtdışı borçlanma maliyetlerinde de gözlemlemeye başladık. Önümüzdeki dönemde de not güncellemelerinin devam etmesini ve böylelikle Türkiye'nin daha sağlıklı bir yabancı fonlamaya ulaşacağını öngörüyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Advertisement