HABERLER ABONE OL

ABD’de etkisini sürdüren Helene Kasırgası’nın ekonomik açıdan en maliyetli hava olaylarından biri olacağı tahmini yapılıyor.

Hava durumu tahmin platformu AccuWeather, Helene Kasırgası’ndan kaynaklanan toplam hasar ve ekonomik kaybın 160 milyar dolara kadar çıkabileceğini öngördü.

Geçen hafta yıkımın büyüklüğü tam olarak ortaya çıkmadan ekonomik kayba ilişkin tahminler 95 milyar dolar ve 110 milyar dolar aralığında gerçekleşmişti. Böylece kasırgaya ilişkin bilançonun netleşmesi ile ekonomik kayba ilişkin tahminler de keskin bir şekilde yükseldi.

Kayıpların 160 milyar doları bulması halinde Helene ABD’nin gelmiş geçmiş en maliyetli beş fırtınasından biri olarak tarihe geçecek.

AccuWeather Başmeteoroloğu Jonathan Porter konu ile ilgili değerlendirmesinde, “Helene, toplam hasar, ekonomik kayıp ve şu anda devam eden dev insani kriz açısından ABD tarihindeki en kötü doğal afetlerden biri olacak” dedi.

Porter, AccuWeather'ın tahmininin birçok muadilinden daha yüksek olduğunu, çünkü hesaplamalarının hasarlı binalar, köprüler ve yollar gibi daha geleneksel ölçütlere ek olarak ücret kaybı, iptal edilen uçuşlar ve tedarik zinciri aksaklıkları gibi daha geniş bir yelpazeyi içerdiğini söyledi.

Öte yandan büyük yıkım görüntüleri ortaya çıktıkça diğer tahminciler de zarara ilişkin beklentilerini yukarı yönlü revize etti. Doğal afet araştırmaları yapan Enki Research, Helene’in başlangıcında sadece 12 milyar dolar zarar öngörürken, tahminini neredeyse üçe katlayarak 30 milyar ila 35 milyar dolar arasında bir rakama çıkardı.

Ölümlere bakıldığında da Helene, şu ana kadar 2022'deki Ian Kasırgası’ndan bu yana en ölümcül fırtına oldu.

133 kişi yaşamını yitirmişti

ABD’de Florida eyaletinin kuzeybatı kıyılarını yaklaşık 225 kilometre hızla vuran Helene Kasırgası kısa sürede Georgia, Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Tennessee'yi de etkisi altına almıştı.

Yetkililer, kasırganın getirdiği şiddetli rüzgar ve yağışların etkili olduğu North Carolina, South Carolina, Georgia, Florida ve Virginia eyaletlerinde en az 133 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Kasırganın ilk vurduğu yer olan Florida'da 1,2 milyonu aşkın, Georgia'da 1 milyon, Güney Carolina'da 1,3 milyon ve Kuzey Carolina'da da 600 bin ev ve iş yerinde elektrik kesintisi olmuştu.

Advertisement