HABERLER ABONE OL

Yabancı kurumlar Türkiye'de para politikasında bu yıl gevşeme olmayacağı öngörülerini korurken, HSBC'den gelen son analiz 2025 için önden yüklemeli faiz indirimleri beklentisine işaret etti.

HSBC CEEMEA Bölgesi Ekonomisti Melis Metiner tarafından hazırlanan 9 Eylül tarihli raporda, bankanın bu yıl için Türkiye'de faiz indirimi olmayacağı yönündeki beklentisini koruduğu, bunun yanında faiz indirimlerinin 2025'te önden yüklemeli olacağını öngördüğü belirtildi.

Metiner, yılın ilk yarısında önden yüklemeli faiz indirimleri beklediklerini söyledi.

Raporda mali konsolidasyon sürecinin fiyat baskıları konusunda destek vereceği, bununla birlikte görünümün belirsiz olduğu ifade edildi.

Değerlendirmede 2025 için kademeli bir politikanın daha olası olduğu söylendi.

Raporda Türkiye için yumuşak iniş beklentisinin korunduğu ifade edilirken, büyümeye yönelik risklerin de aşağı yönlü kaldığı vurgulandı. HSBC, bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 3 seviyesine indirmişti.

Raporda, "Eğer yetkililer enflasyon beklentilerini hedefe daha yakın bir seviyeye sabitleme konusunda ciddilerse, reel faiz oranlarını uzun bir süre yüksek tutacak bir gevşeme hızı görmeyi bekleriz. 2025'te daha iddialı bir mali konsolidasyon enflasyonla mücadeleye yardımcı olacaktır, ancak politika yapıcıların sert bir inişten kaçınmak için nispeten daha destekleyici bir duruş sergileme eğiliminde olacağı görüşümüzü koruyoruz" değerlendirmeleri yer aldı.

Advertisement