HABERLER ABONE OL

İngiltere şimdiye kadar yapılan en büyük altyapı finansmanını Türkiye'ye sağlayacak.

Finansman Ankara ve İzmir Limanı arasında yapılacak elektrikli tren yolu yapımında kullanılacak.

Finansman projesini Credit Suisse ve Standart Chartered Bank yönetecek.

Geçtiğimiz yıl COP26 konferansına ev sahipliği yapan İngiltere’nin Ticaret Bakanı bu anlaşmanın Türkiye’nin ulaştırma sektöründe karbon emisyonunu düşürerek ülkenin yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacağını belirtti.

Uluslararası Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye, İngiltere için kritik bir ticaret ortağı. Bu yönden bakıldığında İngiltere’nin en büyük dış altyapı finansman anlaşmasının güçlü bir devamlılığa sahip olması gayet normal” ifadelerini kullandı.

Bakan, UK Export Finance’in (UKEF) 503 kilometrelik yüksek hızlı tren yolu yapımı için 2,4 milyar euro finansman sunacağını söyledi.

Projede ray sinyalizasyon ve elektrik sistemlerinin yapımını içeren anlaşmanın İngiliz şirketlere verilmesi bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati anlaşmanın yeşil finansman yapısına sahip olacağını açıkladı. Bakan Nebati, “İngiltere ile uzun süredir devam eden güçlü işbirliğinden çok memnunuz ve bu birlikteliği ileride daha da güçlendirmeyi umuyoruz” ifadelerini kullandı.

CEMRE NUR KARACA

Çelik ihracatında uygulanan yüzde kota, yüzde 15 artırıldı. Çelik İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, Rusya Ukrayna savaşı sonrasında Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sonrasında kotaların mevcut ülkelere dağıldığını, bunun da Türkiye’nin çelik ihracatına yansıdığını söyledi. Avrupa Birliği ülkelerine olan çelik ihracatındaki kotanın yüzde 15 oranında arttığını dile getiren Dalbeler, bu oranın ihracata etkisinin yaklaşık 1 milyar dolar olacağını söyledi.

Türkiye’ye çelik ihracatına etkisi 1 milyar dolar

Çelik İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, “Avrupa topluluğu 2018 yılında bir koruma önlemini devreye soktu. Bu koruma önlemi çerçevesinde çelik ithalatını miktarsal olarak sınırladı. Geçmiş 3 yıllık performansı bazında kota tahsis etti. Türkiye o dönemde belli avantajlardan dolayı AB’nin en büyük yassı çelik ihracatçısıydı. Avrupa Birliği komisyonu o dönem alınan bazı kararlarla Türkiye’nin kotalarını negatif yönde küçülttü.”

“Bu savaş sonrası Rusya’ya tanınmış kotalar AB’nin yeni yaptırım kararları çerçevesinde kaldırıldı. Yani Rusya’dan demir çelik ithalatını yasakladı. Oradaki kotalarda mevcut diğer ülkelere oransal olarak dağıtıldı. Türkiye’de bundan dolayı mevcut kotasının üzerinde ihracat şansı yakaladı”

Geçen sene mevcut kota yaklaşık 6 milyon 250 bin ton iken artış 1 milyon ton bunun karşılığı yaklaşık 1 milyar dolar, bunun da Türkiye’nin toplam çelik ihracatına etkisi yaklaşık yüzde 4 civarında olacaktır. Önümüzdeki aydan itibaren yani Nisan başından itibaren Rusya’nın iptal dilen kotaları nedeniyle kota artışıyla ihracatımızı AB’ye arttırma şansı yakaladık” açıklamalarında bulundu.

2018 yılını yakalayamadık

Avrupa Birliği’nin 2018 yılında devreye aldığı koruma önleminden önceki ihracat rakamlarına henüz erişilmediğini söyleyen Dalbeler, “2018 yılında yapmış olduğumuz ihracat miktarına maalesef ulaşamıyoruz. Her ne kadar geçmiş yıla göre bir artıda görünüyor olsak da 2018 yılına göre halen Türkiye’nin AB’ye yapmış olduğu çelik ihracatı kısıtlı olarak sayılıyor” dedi.

Advertisement