HABERLER ABONE OL

İngiltere’de enflasyon, İngiltere Merkez Bankası'nın yüzde 2 hedefinin altına 3 buçuk yıldır ilk kez düştü. Bu düşüş önümüzdeki ay ikinci bir faiz indirimi için zemin hazırladı.

İngiltere'de TÜFE Eylül’de yıllık yüzde 1,7 arttı, beklenti ise yüzde 1,9’luk bir artış yönündeydi. Böylelikle ülkede enflasyon 2021'den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Öte yandan İngiltere'de enflasyon Eylül'de aylık bazda değişim göstermedi. Beklenti yüzde 0,1 artış yönündeydi.

Hizmet enflasyonu ise, yüzde 5,2'lik medyan tahminin altında kalarak yüzde 4,9 oldu.

Sterlin, yayımlanan verilerin ardından yüzde 0,4 düşerek 1,3021 dolara geriledi, bu bir aydan uzun süredir gördüğü en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.

Faiz indirim beklentisi güçlendi

Beklentilerin üzerinde gerileyen enflasyonla, BoE'nin politika faizinde kasımda 25 baz puan indirime gidebileceğine yönelik beklentiler de güç kazandı. BoE, ağustosta politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 5'e düşürmüştü. Böylece Banka, Mart 2020'den beri de ilk kez politika faizini indirmişti. BoE, eylülde ise politika faizini yüzde 5'te sabit tutmuştu.

ING Think Gelişmiş Piyasalar Ekonomisti James Smith, enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmesinde, hizmet enflasyonundaki düşüşün devam etmesini beklediklerini dile getirirken Deutsche Bank Araştırma İngiltere Başekonomisti Sanjay Raja da bugün açıklanan verilere göre İngiltere'de enflasyon ivmesinin yavaşladığının görüldüğünü belirterek, daha önce çok yapışkan olduğu düşünülen hizmet enflasyonunun beklenenden daha hızlı düştüğünü belirtti.

Bu kapsamda, "Önümüzdeki 6-9 ay içinde BoE'nin faizi daha hızlı düşürme riski ağır basıyor" değerlendirmelerinde bulunuldu.

BoE, 7 Kasım'daki toplantısında faiz kararını açıklayacak.

Advertisement