KRİPTO PARA ABONE OL

Paribu, iki yıldır FutureBright Group iş birliğiyle yürüttüğü ve bu yıl 5. kez gerçekleştirdiği Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı.

Araştırma, 12 Temmuz – 2 Eylül tarihleri arasında, Türkiye’yi temsilen 12 ilde, bilgisayar destekli yüz yüze anket yöntemiyle görüşmeler yapılarak gerçekleştirildi. Araştırma sonuçları bilinirlik, deneyim, teknoloji ve demografi olmak üzere 4 başlık altında toplandı.

Araştırmanın sonuçlarına göre kripto paranın bilinirlik oranı artış göstermeye devam etti. 2020 yılında yüzde 16 olan bu oran 2023 ve 2024 yıllarında yüzde 99 olarak tespit edildi.

Bununla birlikte işlem yapanların oranı da geçtiğimiz yıla göre artış kaydetti ve yüzde 25,1’den yüzde 27’ye yükseldi.

İşlem yapma oranları artsa da işlem tercihleri geçtiğimiz senelerle benzer seyretti. İşlem yapanların yüzde 70’i Bitcoin’i, yüzde 29’u ise Ethereum’u tercih etti.

Kripto paranın kullanım amaçları sorulduğunda ise kripto para ile işlem yapan her 4 kişiden 3’ü, kısa vadeli alım satım işlemi için kullanıldığını ifade etti.

Araştırmaya göre bu yılın en güvenilir ve en çok tercih edilen yatırım aracı altın olurken kripto paralar yüzde 29 ile en çok tercih edilen üçüncü yatırım aracı oldu.

Kripto ile işlem yapanların ortalama yaşı 34,7

Araştırma sonuçlarına göre kripto para ile işlem yapanların ortalama yaşı 34,7 oldu. Kripto parayı duyan erkeklerin işlem yapma oranı yüzde 31 olurken kadınlarda bu oran yüzde 21 oldu. İşlem yapma oranı en yüksek olan grup ise 25-44 yaş arası.

Bununla birlikte üniversite mezunları için 2023’te yüzde 30 olan işlem yapma oranı bu yıl daha da artarak yüzde 39’a yükseldi. Kripto para ile işlem yapanların yaş ortalaması ise 34,7 oldu.

Kripto para ile işlem yapanların yüzde 63’ü, bu alanda bilgi edinmek için sosyal medyayı tercih ederken her 2 kişiden 1’i ise kripto para işlem platformlarının kendisini tercih etti.

Advertisement