PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar ABD tüketici enflasyonu verilerini beklerken, yatırımcıların gündeminde büyüme endişeleri var.

Yatırımcıların güveni, Çin ekonomisinin zayıf görünümü ve Fed’in para politikasını gevşetmek için çok uzun süre beklediğine dair endişelerden olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

Brent ham petrolünün Salı günü 2021’in sonlarından bu yana ilk kez varil başına 70 doların altına düşmesi de bu endişeleri körüklüyor.

Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikası Merkezi’nde kıdemli analist olan Christof Ruehl ise petroldeki düşüş için “Özellikle merkez bankaları için çok yararlı. Enflasyon üzerindeki baskıyı azaltıyor, ki merkez bankalarının şu anda tam da ihtiyacı olan şey bu” yorumunu yaptı.

Salı günü artıda kapanan Wall Street endeksleri vadeli işlemlerde düşüş yaşıyor. Asya’da endeksler düşerken, tahviller değer kazanıyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi aralıksız üçüncü işlem gününde geriledi.

Japon yeninin Japonya Merkez Bankası (BOJ) yetkilisi Junko Nakagawa’nın açıklamaları ile değer kazanması Nikkei 225 endeksini yüzde 2’ye yakın aşağı çekti.

Union Bancaire Privee’nin Asya hisse senedi araştırma müdürü Kieran Calder, “Bugün piyasalarda, gelecek hafta beklenen faiz indirimi öncesinde çok fazla belirsizlik var. Bu çerçevede, daha risk iştahı ve piyasaların düşmesine neden olan birkaç faktör var - düşük petrol, zayıf Çin, güçlü yen” dedi. Bloomberg Dolar Endeksi aralıksız üç günlük yükselişin ardından bu sabah ekside.

ABD bankalarında satış baskısı

ABD’de bankacılık sektörü hisseleri, kredilere ilişkin olumsuz beklentilerle salı günü kayıp yaşadı. Bu kayıp Fed, Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) ve Office of the Comptroller of the Currency’nin (OCC) aralarında Bank of America Corp. and JPMorgan Chase & Co.’nun da bulunduğu büyük bankalara daha yüksek sermaye yeterliliği öngören planı yumuşatmaya karar verdiği haberine rağmen gerçekleşti.

JPMorgan Chase & Co. hisseleri, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı ve COO’su Daniel Pinto’nun analistlerin gelecek yılın giderleri ve net faiz geliri tahminlerinde fazla iyimser olduklarını söylemesinin ardından 4 yıldan uzun bir sürenin en sert düşüşünü yaşayarak banka hisselerinin gerilemesine öncülük etti. Pinto salı günü bir sektör konferansında yaptığı açıklamada, 89,5 milyar dolarlık mevcut net faiz geliri tahmininin faiz oranı beklentileri göz önüne alındığında “çok makul olmadığını” söyledi ve “Rakam daha düşük olacak” diye ekledi.

Öte yandan otomobil kredisi sağlayan Ally Financial Inc. temerrütlerin beklenenden daha fazla arttığını açıkladı. Bu durum Ally’nin hisselerinin Mart 2020’den bu yana en keskin düşüşünü yaşamasına neden olurken, tüketici kreditörleri Capital One Financial Corp. ve Synchrony Financial’ı da beraberinde aşağı çekti.

Advertisement