PİYASALAR ABONE OL

ABD’de açıklanan güçlü istihdam verilerinin ardından Wall Street endeksleri yükseldi.

S&P 500 yüzde 0,90, Nasdaq 100 yüzde 1,22 artıda kapandı. Yeni işlem gününde vadeli endeksler yatay seyrediyor.

Asya’da Çin piyasaları haftanın ilk işlem gününde işleme kapalı. Açık olan diğer Asya hisse senedi endeksleri ABD’de açıklanan güçlü verilerin, dünyanın en büyük ekonomisinin sağlıklı büyüdüğünün altını çizdiği değerlendirmesiyle yükselişte.

ABD’nin 10 yıllık tahvil getirileri, yatırımcıların Fed’in faiz indirimlerine ilişkin fiyatlamalarını azaltmasıyla yükselerek yüzde 4’lük önemli eşiğin hemen altında seyretti.

Asya para birimleri dolar karşısında zayıfladı. Bloomberg Dolar Endeksi geçen hafta yüzde 1,6 oranında yükseldikten sonra yatay.

Güçlü istihdam sonrası 'iniş yok' senaryosu

ABD’de Cuma günü açıklanan beklenti üzeri tarım dışı istihdam verisinin ardından tahvil piyasaları yumuşak veya sert iniş yerine - ekonominin büyümeye devam ettiği, enflasyonun yeniden yükseldiği ve Fed’in faiz oranlarını düşürmek için çok az alana sahip olduğu - “iniş yok” senaryosuna hazırlanıyor.

ABD’de işsizlik oranının sürpriz bir şekilde düşmesi ve ücretlerin artması, tahvil getirilerinin yükselmesine neden olurken ve yatırımcıların önümüzdeki ay normalden daha büyük bir yarım puanlık faiz indirimi için aldıkları pozisyonları keskin şekilde tersine çevirmelerine yol açtı.

Öncesinde yatırımcılar Fed faizine duyarlı kısa vadeli ABD tahvillerine hücum ederek yavaşlayan büyüme, iyi huylu enflasyon ve agresif faiz indirimlerine hazırlanıyorlardı.

Bunun yerine, Cuma günkü veri aşırı ısınma endişelerini canlandırdı ve iki yıllık tahvil getirileri son yılların en düşük seviyesine indiren Hazine tahvillerindeki ralliyi bozdu.

Aralarında Stanley Druckenmiller ve Mohamed El-Erian’ın da bulunduğu bir dizi yatırımcı ve ekonomist, Fed’in daha düşük faiz oranlarına yönelik piyasa tahminleri veya kendi tahminleri tarafından sıkıştırılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunurken, El-Erian “enflasyon ölmedi” uyarısında bulundu.

Eski Hazine Bakanı Larry Summers, Cuma günü X’te yayınlanan bir yazısında “iniş yok” ve “sert iniş”in Fed’in hesaba katması gereken riskler olduğunu söyledi ve geçen ayki 50 baz puanlık indirimin ’bir hata” olduğunu söyledi.

Advertisement