PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda ABD başkanlık seçim anketlerinin yarattığı belirsizlik, Çin ekonomisine ilişkin endişeler ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle satış baskısı görülüyor. Wall Street endeksleri çarşamba günü kayıpla tamamladı.

Bloomberg’in gerçekleştirdiği bir ankete katılan ekonomistlerin büyük bir bölümü Japonya Merkez Bankası (BOJ) gelecek haftaki para politikası toplantısında politika faizini sabit bırakmasını bekliyor. Ankete göre, 53 anket katılımcısının neredeyse tamamı 31 Ekim’de yapılacak iki günlük toplantının sonunda faizin sabit kalacağını tahmin ediyor.

S&P 500 yüzde 0,9, Nasdaq 100 yüzde 1,6 ekside kapandı. Vadeli endeksler artıda. Asya Borsaları da kayıplarını aralıksız 4. güne taşıdı.

IG Asia Pte piyasa stratejisti Jun Rong Yeap, “Asya piyasalarında ABD seçimlerine yaklaştıkça bir miktar endişe hakim. ABD dolarındaki son güçlenme ve Hazine getirilerindeki artış, bölgede agresif risk alımı için bir çekince kaynağı olmaya devam ediyor” yorumunu yaptı.

Japon yeni maliye bakanının açıklamaları sonrası üç günlük kayıp serisine ara verdi. Üç günde toplam 16 baz puan yükselen ABD 10 yıllık tahvil getirisi geriledi. Bloomberg Dolar Endeksi üç günlük yükselişin ardından yatay.

Şahin AMB üyesinden 25 baz puanlık faiz indirimi mesajı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Robert Holzmann, yukarı yönlü enflasyon riskleri devam etse de bu yıl faiz oranlarını büyük olasılıkla 25 baz puan daha düşüreceklerini söyledi.

Avusturyalı AMB üyesi, Uluslararası Para Fonu’nun yıllık toplantılarına katılmak üzere bulunduğu Washington’da verdiği bir mülakatta, aynı zamanda ne daha büyük bir adımın ne de bir duraklamanın göz ardı edilebileceğini söyledi.

Holzmann, “Aralık ayında çeyrek puanlık bir adımın olası olduğunu söyleyebilirim. Yarım puanlık daha büyük bir indirim imkansız olmasa da olası değil. Ancak ekimdeki önleyici indirimin aralıkta ara vermek için yeterli olabileceği sonucuna da varabiliriz” dedi. Holzmann, “enflasyon verilerinin izin vermesi halinde nötr seviyeye daha hızlı ulaşmakta bir sorun görmediğini” söyledi.

“Enflasyonun beklenenden daha güçlü çıkabileceği konusunda hala endişeliyim” diyen Holzmann, “Elbette aşağı yönlü riskler de var - ancak bunların baskın olduğu sonucuna varmak için yeterli görmüyorum. Risklerin aşağı yönlü olduğuna dair görüşün Yönetim Konseyi’nde hala azınlıkta olduğuna inanıyorum” diye ekledi. AMB Başkanı Christine Lagarde geçen hafta yaptığı açıklamada aşağı yönlü risklerin “muhtemelen” baskın olduğunu söylemişti.

Advertisement