PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar Fed’in faiz patikasına ilişkin ipuçları için ABD’den gelen verileri takip ederken, Çin'den gelen açıklamaların da yankısı sürüyor.

Küresel piyasalarda gözler bu hafta Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve ABD'den gelecek banka bilançolarında olacak. Bugün ABD’de Kolomb Günü tatilinde tahvil piyasaları kapalı, hisse senedi piyasaları açık olacak. ABD hisse endeksleri vadeli işlemlerde ekside. Asya ise Japonya’da piyasalar resmi tatil nedeniyle işleme kapalı.

Çin Borsaları Cumartesi günkü teşvik açıklamalarının yarattığı hayal kırıklığı ile bu sabah işletmelere yönelik açıklamaların iyimserliği arasında dalgalandı.

Çin yuanı, Avustralya ve Yeni Zelanda doları gibi ABD doları karşısında zayıfladı. Petrol, Çin’in yeni teşviklerden yoksun Cumartesi günkü brifinginin ardından talebin azalacağı endişesiyle geriledi.

Geçen hafta yüzde 0,4 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yine bir miktar değerlendi.

Çin’de beklenen açıklama yatırımcıları tatmin etmedi

Çin Maliye Bakanı Lan Fo’an, Cumartesi günü merakla beklenen basın açıklamasında, zor durumdaki emlak sektörüne daha fazla destek sözü verip ekonomiyi desteklemek için daha fazla kamu borçlanmasının ipuçlarını verse de açıklamalarda piyasaların aradığı yeni bir mali teşvik tutarı yer almadı.

Lan, yerel yönetimlerin bu yılın sonuna kadar kullanabilecekleri özel tahvillerden 2,3 trilyon yuan fona sahip olduklarını söylese de, bu yeni bir teşvik değil.

Bu miktar ihraç edilmiş ancak henüz kullanılmamış tahvillerin yanı sıra henüz ihraç edilmemiş ancak bu yılın kotası dahilinde olan tahvilleri de kapsıyor.

Çin yönetiminden bu sabah ise işletmelere yönelik teşvik açıklamaları geldi. Bu açıklamaların ardından Goldman Sachs, Çin büyümesi için 2024 ve 2025 tahminlerini sırasıyla yüzde 4,9 ve yüzde 4,7’ye yükseltti. Aralarında Hui Shan ve Lisheng Wang’ın da bulunduğu Goldman ekonomistleri, “Çin’deki son teşvik turu, politika yapıcıların konjonktürel politika yönetimine döndüklerini ve ekonomiye odaklandıklarını açıkça gösteriyor” diye yazdılar.

Bununla birlikte Çin’de Pazar günü açıklanan verileri ülkede deflasyonist sorunların sürdüğüne işaret etti. Tüketici fiyat endeksi geçen yıla kıyasla beklentilerin altında yüzde 0,4 artarken, bu artış sadece taze sebze fiyatlarındaki sıçramayla sıfırın üzerine çıktı.

Çekirdek TÜFE eylül ayında yüzde 0,1 ile Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye yükselirken, üretici enflasyonu 24. ayda da düştü. Jones Lang LaSalle Inc. Çin Baş Ekonomisti Bruce Pang, “Genel enflasyon hala politika hedefinin önemli ölçüde altında ve talep hala zayıf. Mevcut politikaların etkili bir şekilde uygulanması ve yeni önlemlerin alınmasıyla birlikte, tüketici ve üretici güveninin ve beklentilerinin iyileşmesi ve piyasa talebinin kademeli olarak toparlanması bekleniyor” dedi.

Advertisement