PİYASALAR ABONE OL

ABD’de açıklanan TÜFE verileri sonrası düşen Wall Street endeksleri, Çarşamba günkü kapanış öncesinde teknoloji hisselerinde yaşanan rallinin desteğiyle seansı yükselişle tamamladı.

S&P 500 gün içinde bir ara yüzde 1,61’e kadar düştükten sonra yüzde 1 artıda kapandı. Çarşamba günü de New York’ta yüzde 8,15 değer kazanarak 116,91 dolara çıkan ve son altı haftanın en büyük tek günlük yükselişini kaydeden Nvidia çip üreticilerindeki tırmanışa öncülük etti. Nasdaq 100 yüzde 2,2 yükseldi.

S&P 500 ve Nasdaq 100 Ekim 2022’den bu yana ilk kez en az yüzde 1,5’lik güniçi kayıplarını silerek artıya geçmiş oldu. En büyük teknoloji hisselerini kapsayan “Muhteşem Yedili” göstergesi yüzde 2,6 arttı. IBM hissesi rekor kırdı. City Index ve Forex.com’dan Fawad Razaqzada, “Hisse senetleri, ABD TÜFE verisi sonrası yaşanan ilk düşüşün ardından dipten alımların bir kez daha devreye girmesiyle toparlandı. Yine de, Eylül ayı tarihsel olarak Borsa için zorlayıcı olmuştur ve ayın derinliklerine doğru ilerledikçe durum yine böyle olabilir” yorumunu yaptı.

Yeni işlem gününde ABD vadeli endeksleri artıda. Asya’da endeksler teknoloji hisseleri öncülüğünde yükseldi. Japonya, Güney Kore ve Tayvan’daki gösterge endeksler yükselerek MSCI Asya Pasifik Endeksi’ni neredeyse bir ayın en büyük kazancına taşıdı.

Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Naoki Tamura’nın merkez bankasının faizi birçok ekonomistin beklediğinden daha agresif bir şekilde artırması gerektiğini belirtmesine karşın yen, ABD’de dün açıklanan TÜFE verisinin etkisiyle dolara karşı zayıfladı. Bloomberg Dolar Endeksi Çarşamba gününü ekside tamamladıktan sonra yatay.

Fed’den 50 baz puan indirim bekleyenler azalıyor

ABD’de beklenti üzeri açıklanan aylık çekirdek tüketici enflasyonu verisinin ardından piyasalar artık Fed’in gelecek haftaki toplantısında faizleri 50 baz puan düşüreceğini düşünmüyor.

Swap yatırımcıları, veri sonrasında Fed’in 17-18 Eylül tarihli toplantısında çeyrek puan faiz indirmesi ihtimalini yüzde 100 olarak fiyatladı.

Enflasyon verileri açıklanmadan önce değer kazanan ABD tahvilleri, verilerin ardından günü kayıpla tamamladı. ABD’nin 10 yıllık tahvillerinin getirisi 1 baz puan yükselişle yüzde 3,6534’ten kapanırken, para politikasına duyarlı 2 yıllık tahvillerin getirisi 5 baz puana yakın artarak yüzde 3,6415’e çıktı.

TÜFE verilerinin ardından, Citi ekonomistleri gelecek haftaki Fed toplantısında yarım puanlık faiz indirimine gidileceği yönündeki tahminlerinden vazgeçerken, bu yıl toplamda 125 baz puanlık gevşeme olacağı öngörülerini korudular.

JPMorgan Asset Management Küresel Başstratejisti David Kelly, veri sonrası Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada, “Enflasyon artık oda sıcaklığına indi, gerçekten önemli bir enflasyon sorunu yok” dedi. Kelly, verinin Fed’in sert bir şekilde harekete geçmesini gerektirmediğini ve önümüzdeki hafta 25 baz puanlık bir indirim görmekten mutlu olacağını söyledi.

Goldman Sachs CEO’su David Solomon ise istihdam piyasasının zayıfladığına dair işaretler nedeniyle Fed’in hâlâ beklenenden daha büyük bir faiz indirimine gitme şansının olduğunu öngördü.

Çarşamba günü CNBC’ye verdiği mülakatta Solomon, “İşgücü piyasasında daha fazla yumuşamaya dayalı olarak 50 baz puanlık bir indirim için bir gerekçe var” dedi. Solomon, “Bunun ihtimalinin düşük yüzde 30’larda olduğunu düşünüyorum” diye ekledi.

Advertisement