HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde Brüksel'de gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi toplantısında konuşma yaptı.

Lagarde enflasyonun kontrol altına alınacağı konusunda gittikçe iyimser olduklarını ve bunu Ekim ayı faiz kararına da yansıtacaklarını söyledi.

Dezenflasyonun son 2 ayda hızlandığını, Eylül'de de devam etmesini beklediklerini belirten Lagarde "Enflasyonla mücadelemizde çok yol katettik. Enflasyon yılın son çeyreğinde baz etkisiyle geçici olarak yükselebilir. Ancak son gelişmeler enflasyonun zamanla hedefe döneceğine dair güvenimizi artırıyor" şeklinde konuştu. Lagarde veri odaklı yaklaşımlarına devam edecekleri mesajını verdi.

Avrupa'da son açıklanan veriler, enflasyonun yavaşladığını gösteriyor. Geçen hafta İspanya ve Fransa'nın ardından bugün İtalya ve Almanya'da açıklanan veriler de enflasyonun yavaşladığını ve enflasyon riskinin kontrol altına alındığını gösterdi.

Lagarde, Euro Bölgesi'nin birinci çeyrekte yüzde 0,3, ikinci çeyrekte ise yüzde 0,2 büyüdüğünü anımsatarak, "İkinci çeyrekteki büyüme esas olarak ihracattan ve kamu tüketiminden kaynaklandı. Hane halkları daha az tükettiği, firmalar iş yatırımlarını azalttığı ve konut yatırımları düştüğü için iç talep zayıf kaldı. Hizmet sektörü, yavaşlama belirtileriyle ayakta kalırken, imalat ve inşaat sektörlerindeki faaliyetler durgun kalmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bazı anket göstergelerinin toparlanmada türbülans olabileceğine dair sinyaller verdiğini belirten Lagarde "Reel gelirlerdeki artışın hanehalkını daha fazla tüketmeye yöneltmesiyle ekonomik toparlanmanın da zamanla güçlenmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu. Geçen hafta açıklanan S&P Global iş dünyası anketi, Euro Bölgesi ekonomisinin beklenenden kötü performans kaydettiğini göstermişti.

AMB'nin Eylül ayındaki toplantıda 2. kez faiz indirmesinin ardından bankanın Yönetim Konseyi üyeleri yeni bir hamle yapmadan önce verileri bekleyip görmek istedikleri sinyali vermişti.

Advertisement