HABERLER ABONE OL

Seth Carpenter liderliğindeki Morgan Stanley ekonomistleri pazartesi günü yayımladıkları bir notta, "Önerilen gümrük vergileri tam olarak uygulanırsa, enflasyon oranında kısa vadeli bir hızlanma ve GSYİH büyümesinde ise gecikmeli bir yavaşlama olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Bankanın ekonomistleri, Donald Trump'ın başkan olduğu ve küresel ithalata yüzde 10 ek gümrük vergisi ve Çin'den yapılan ithalata yüzde 60 puan ek gümrük vergisi uygulamak için hızla harekete geçtiği bir senaryoyu modelledi. Ekibin tahminlerine göre bu, ABD'deki endüstrilerin yaklaşık yarısı için ortalama yüzde 25-35'e varan yüksek gümrük vergileri anlamına gelecek.

Ekonomistler, "Tarihe bakılırsa enflasyonist etki daha hızlı gerçekleşir" dedi. Model, Fed'in enflasyon göstergesi olarak tercih ettiği PCE verisinde dört çeyrek boyunca 0,9 yüzde puan artacağını varsayıyor. Ekonomik büyümeye gelince, bankaya göre yüksek gümrük vergileri, tüketimin yanı sıra yatırım harcamalarını da azaltacak ve ithalatın azalmasının gayrisafi yurtiçi hasıla üzerindeki olumlu etkisini ortadan kaldıracak.

Banka, bu senaryoda GSYİH büyümesinin "birkaç çeyrek boyunca" toplamda 1,4 yüzde puan yavaşlayacağını öngördü. Bankanın modeline göre, bu yıl şimdiye kadar ayda ortalama 184 bin olarak gerçekleşen ABD istihdam artışları bu senaryoda 50,000 ila 70,000 düşecek.

Advertisement