HABERLER ABONE OL

Madencilik devi Rio Tinto Group, ABD’li lityum üreticisi Arcadium Lithium’u 6,7 milyar dolar değerle nakit bir anlaşmayla satın alıyor. Büyük satın alma hamlesi Rio Tinto’nun batarya pazarındaki hâkimiyetini genişletecek.

Rio, Arcadium’a hisse başına 5,85 dolar ödeyecek. Bu fiyat, şirketin 4 Ekim'deki kapanış fiyatından yüzde 90 daha primli bir değere işaret etti.

Lityuma yoğun bir şekilde yatırım yapan Rio, enerji dönüşümüyle birlikte büyüme potansiyeline rağmen metal arz fazlası ve elektrikli araç satışlarındaki düşüşün üretici stoklarını zorladığı bir dönemde Arcadium’u alıyor.

Rio İcra Kurulu Başkanı Jakob Stausholm, şirketin yılın başında seçenekleri daha ciddi bir şekilde değerlendirmeye başladığını ve “temelde dünyadaki tüm lityum projelerine” baktığını söyledi.

Dev otomotiv şirketleri Arcadium’un müşterisi

Satın alma operasyonu Rio'ya Arjantin, Avustralya, Kanada ve ABD'de elektrikli araç kilit rol oynayan lityum madenlerine, işleme tesislerine ve yataklarına erişim sağlayacak.

Ayrıca dünyanın en büyük ikinci madencisi olan Rio’ya otomobil üreticileri Tesla, BMW ve General Motors'u da içeren bir müşteri tabanı kazandıracak.

Rio Tinto’nun hâlihazırda Arjantin’de Rincon ve Sırbistan’da Jadar gibi önemli lityum projeleri bulunuyor. Ancak Jadar projesi, Sırbistan’da çevresel etkiler konusundaki endişeleri nedeniyle önemli bir muhalefetle karşılaşıyor.

Advertisement