HABERLER ABONE OL

Pazartesi günü Kiev Ekonomi Okulu'nun (KSE) yayınladığı bir rapora göre, bakımsız ve yetersiz sigortalı tankerlerle taşınan Rus petrolünün hacmi Haziran 2023'te günde 2,4 milyon varilden Haziran 2024'te 4,1 milyon varile yükseldi.

KSE raporunun yazarlarından Benjamin Hilgenstock, "Tankerlere uygulanan yaptırımlar oldukça etkili oldu ancak belirleme kampanyası Rusya'nın gölge filosunu gerçekten dizginlemek için çok sınırlıydı" dedi.

Bu gemilerin birçoğu, Baltık Denizi, Danimarka Boğazı ve Cebelitarık Boğazı da dahil olmak üzere yoğun Avrupa sularında düzenli olarak seyrediyor ve bu da AB ve komşu ülkeler için çevresel felaket riskini artırıyor. KSE'ye göre, Haziran 2024'te Rusya'nın deniz yoluyla taşınan petrolünün yüzde 70'i gölge filo tarafından taşındı.

Buna, çoğu 2023 ortasından bu yana varil başına 60 dolarlık fiyat sınırının üzerinde işlem gören Rusya'nın toplam ham petrol sevkiyatlarının yüzde 89'u ve Rusya'nın petrol ürünü ihracatının yüzde 38'i dahildi.

Tankerlerin yaşlarının (ortalama 18 yıl) ve yeterli sigortanın olmamasının birleşimi, bu gemileri son derece tehlikeli hale getiriyor.

Advertisement