EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Sanayi üretiminde Haziran ayının ardından Temmuz ayında da yıllık gerileme olurken, aylık bazda ise Temmuz'da ılımlı artış izlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Temmuz'da sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 3,9 geriledi. Haziran ayında daha önce yüzde 4,7 olarak açıklanan daralma da yüzde 5'e revize edildi.

Aylık olarak bakıldığında ise sanayi üretimi yüzde 0,4 arttı. Aylık bazda da daha önce yüzde 2,1 olarak açıklanan gerileme yüzde 2,4'e revize edildi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Temmuz ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,1 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 8,2 arttı.

Temmuz ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,1 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,5 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,9 azaldı.

Yüksek teknolojili sanayi üretiminde sert gerileme

TÜİK verilerine göre teknolojik düzey bakımından sanayi üretimine bakıldığında düşük teknolojili sanayi üretiminde aylık yüzde 2,5; orta-düşük teknolojili sanayi üretiminde de yüzde 0,9 artış görüldü. Orta-yüksek teknolojili üretimde yüzde 1'lik daralma yaşanırken, yüksek teknolojili üretimde aylık yüzde 7,9'luk gerileme görüldü.

Yüksek teknolojili üretimde yıllık bazda ise gerilemenin daha sert olduğu izlendi. TÜİK verilerine göre Temmuz ayında yüksek teknolojili üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,2 düştü.

Advertisement