HABERLER ABONE OL

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat asgari ücret ile ilgili "Bir şekilde çalışanımızın eline daha fazla geçecek; ama işverenin üzerine yüklenen yükün yüzde 25-26’yı geçmediği bir formül bulunması lazım veya maalesef bir şekilde paramızın devalüe edilmesi lazım. Aksi takdirde özellikle emek yoğun sektörlerde zaten çok ciddi şekilde kaybettiğimiz istihdamı çok daha hızlı kaybedebiliriz. Bunun çok büyük bir tedirginliği maalesef yaşanıyor" dedi.

Bloomberg HT yayınına katılan Fayat, son dönemde özellikle Deutsche Bank'ın raporundan sonra ortaya çıkan asgari ücret tartışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Fayat "Çalışanlarımızın aslında yüzde 25 gibi bir artışla açlık sınırının bile üzerine çıkması mümkün değil. İki hafta önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na yaptığımız sunumda vergi muafiyeti ile çalışanlarımızın eline daha fazla geçecek bir formül sağlanması gerektiğini özellikle vurguladım. Aksi takdirde Dövizdeki bu baskı eğer devam edecekse imalat sektörlerinin, ihracat sektörlerinin pazarlarda bu şekilde daraldığı görülmüşken, yılbaşında yüzde 25-26’nın üzerinde bir zam sektörlerde istihdam çıkışını çok daha fazla hızlandırabilir. Dolayısıyla 'asgari ücrette yüzde 30'un üzerinde bir artışın, yavaşlayan ekonomi ortamında işletmeleri zor durumda bırakacağı' görüşüne katılıyorum. Umarız brüt ücretten net kısmının çalışana daha çok verileceği şekilde bir formül bulunarak bu artış sağlanır. Aksi takdirde 25-26’nın üzerinde bir artış maalesef çok daha büyük bir istihdam çıkışına sebep olacak" şeklinde konuştu.

Deutsche Bank Türkiye'de ekonomi yönetimi, banka yöneticileri, ekonomistler ve akademisyenlerle yaptığı görüşmelerin ardından hazırladığı notta 2025 asgari ücreti konusunda genel beklentinin yüzde 25-30 artış yönünde olduğu ifadelerini kullanmıştı. Deutsche Bank ekibi, asgari ücrette yüzde 30'un üzerinde bir artışın, yavaşlayan ekonomi ortamında işletmeleri zor durumda bırakacağı ve enflasyon beklentilerini bozacağı yönünde bir kanı olduğunu da belirtmişti.

Notta bu konuda "Bazı analistler şirketler tarafından asgari ücret dışındaki sektörlerde yapılacak ücret artışlarının yüzde 30'un üzerinde olabileceğini savunurken, bazı ekonomistler azalan kar marjlarının şirketlerin yüzde 30'un üzerinde zam yapmasını engelleyeceğini ve birçok şirket tarafından yıl başında yapılacak ilk ücret artışının yüzde 20 civarında olabileceğini (yıl ortasında daha fazla ayarlama ile) düşünüyor" ifadeleri de yer almıştı.

Advertisement