HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Francois Villeroy de Galhau, La Repubblica ile yaptığı röportajda, “AMB bu ayın ilerleyen günlerinde yapacağı bir sonraki toplantıda faiz oranlarını "muhtemelen" düşürecek.” dedi.

Villeroy enflasyonun Eylül ayında AMB'nin yüzde 2 hedefinin altına düştüğünü ve fiyat artışlarının temel ölçüsünün 2025'te kademeli olarak bu seviyeye yakın gerileyeceğini söyledi.

Öte yandan Villeroy, 2025'teki enflasyona ilişkin piyasa beklentilerinin yüzde 1,8'in altında olduğunu, bunun da AMB'nin tahmininden bile düşük olduğunu belirtti.

Bütün bunların risk dengesinin değiştiği anlamına geldiğini belirten Villeroy, “Son iki yılda ana riskimiz yüzde 2 hedefimizi aşmaktı. Şimdi zayıf büyüme ve çok uzun süredir kısıtlayıcı bir para politikası nedeniyle hedefimizi tutturamama riskine de dikkat etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

AMB'nin para politikasını gevşetme konusunda daha agresif olup olamayacağı sorusunu cevaplayan Villeroy, merkez bankası hedefine ulaşıyorsa faiz oranlarının nötrün üzerinde olmaması gerektiğini söyledi.

Yatırımcılar artık Ekim ayında faiz indirimi olasılığını yaklaşık yüzde 90 olarak fiyatlıyor.

Advertisement