Koronavirüs salgını tüketicilerin finansal kurumlarla etkileşim biçimini kökten değiştirirken, FinTech dünyasını önemli ölçüde etkiledi. Geçen yıl hızlanan dijital dönüşümün desteğiyle sektörde hızlı bir büyüme yaşadı. Bunun da ötesinde bakış açılarındaki değişimle şirketler FinTech trenini kaçırmamak için adeta yarıştı. Pek çok şirket online satış yapabilmek adına uygulamalarını hızla devreye alırken, finans uygulamalarının kullanımı arttı. AppsFlyer’ın yaptığı araştırmaya göre, finansal uygulamalar alanında en hızlı büyüyen pazarlar Mısır, Hong Kong, Türkiye, Güney Afrika ve ABD oldu.

2020’de finans uygulamaları 4,5 milyar kez indirildi

Araştırma, 2020 yılında finans uygulamalarının dünya genelinde 4,6 milyar kez indirildiğini gözler önüne serdi. Söz konusu veriler ülke bazlı incelendiğinde geçen yıl en çok finans uygulaması indirilen ülke Hindistan olurken, Hindistan’ı Brezilya, Endonezya, ABD ve Rusya izledi. 2021 yılının ilk çeyreğinde de finans uygulaması indirme sayılarında artış küresel ölçekte sürdü. Bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla dijital bankacılık uygulaması indirme oranları yüzde 45 arttı.

Yatırımlar hızlandı, en büyük harcamayı Kuzey Amerika yaptı

Artan talebi karşılamak için ise bu alana yatırımlar hızlandı. Geçen yıl kullanıcı edinmek için en büyük harcamayı 985 milyon dolar ile Kuzey Amerika yaparken, Kuzey Amerika’yı 540 milyon dolarlık yatırımla Latin Amerika izledi. 2021 yılının ilk çeyreğine ilişkin veriler incelendiğinde ise Batı Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Türkiye'de talep artışı dikkat çekti.

Türkiye’de finansal uygulamalara talep 2 yılda yaklaşık 10 kat arttı

Batı Avrupa'da finans uygulamalarına olan bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla yüzde 85 oranında artarken, ülkeler bazında ise sıralama yüzde 161’lik artışla Almanya, yüzde 129’luk artışla Birleşik Krallık ve yüzde 51’lik artışla Fransa oldu. Araştırmaya göre Orta Doğu ve Türkiye ise 2019'dan bu yana istikrarlı yükselişini sürdürdü. Türkiye'de finansal uygulamalara talep 2021'in ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 110 artarken, 2019 yılının ilk çeyreğinden bu yana ise en az yüzde 865’lik bir sıçrama gösterdi.

Öte yandan rapora göre dijital ivmenin getirileri aşağıdaki kategorilerde indirmelerdeki artışla meyvelerini vermeye başladı:

Ödeme uygulamaları: Sosyal mesafe, özellikle de salgının ilk aylarında fiziksel mağazalardan alışverişi durma noktasına getirdi. Nakit kullanımından kaçınan tüketiciler temassız ödeme yöntemlerini tercih etti.

Yatırım uygulamaları: Yükselen Borsalara artan ilgi, kripto para birimlerinin muazzam yükselişi tüketicilerin hareket halindeyken de piyasaları yakından takip etmesini zorunlu kıldı. Mobil uygulamalar üzerinden yatırım işlemi yapmalarını tetikledi.

Bankacılık uygulamaları: Hesap sahiplerinin neredeyse tüm işlemlerini bankaya gitmeye gerek kalmaksızın dijital deneyim ile çözmeye yönelik talepleri arttı. Bu durum geleneksel bankalar arasında yeniliği teşvik etti. Bugün uzaktan müşteri edinimi tüm ülkelerin ana konularından biri haline geldi.

Türkiye’de finans alanında regülasyonlar peş peşe devreye alınırken, FinTech ekosistemi hızlı büyümesini sürdürüyor. Hal böyleyken, bizlere de yeni “şampiyonlukları” gururla takip edip izlemek kalıyor.

Advertisement