Çin’in geniş çaplı teşvik yapacağı beklentisi Asya hisselerini yukarı taşırken altın gevşeme döngüsü ufkunda yeni rekor seviyeye yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Çin, Hong Kong ve Güney Kore endeksleri öncülüğünde haftaya pozitif başlangıç yaptı.

Eastspring Investments’ın Asya hisse senedi portföy uzmanı Ken Wong “Bir parça politika desteği hisselere kesinlikle destek oluyor” sözleriyle hareketi yorumladı. Amerika ve Avrupa hisse vadelileri de haftaya pozitif başlangıç yaptı.

Orta Doğu’da tansiyonun yükselmesiyle birlikte spot altın 2.631 dolar ile yeni rekor seviyeye tırmandı.

Japonya’da resmi tatil olması sebebiyle Japon hisseleri ve ABD tahvillerinde işlem gerçekleşmedi. Bloomberg Dolar Endeksi 1.224 puan ile yatay seyrederken yen dolara karşı yüzde 0,3 değer kaybetti.

Çin'den teşvik sinyali

Çin otoritelerinden gelen iki sinyal zordaki dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde geniş çaplı teşvik beklentilerini yükseltti.

Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, iki finansal düzenleyici kuruluş başkanıyla birlikte yarın finansal destek konulu basın toplantısı düzenleyecek.

Bu açıklamadan dakikalar sonra banka 14-günlük ters repo faizini 10 baz puan indirerek yüzde 1,95’ten yüzde 1,85’e çekti.

Fed gevşemesinin de başlaması sonrası bu gelişmeler üzerine PBOC’nin faizleri indireceği beklentileri yükselirken Çin 10 yıllık tahvil getirisi bir baz puan düşüşle yüzde 2,03’e geriledi ve traderların daha fazla teşvik öngörülerini yansıttı.

Pinpoint Asset Management Başkanı ve Başekonomisti Zhiwei Zhang gelişmeleri “Gevşeme önlemlerinin büyük ihtimal eli kulağında” sözleriyle yorumlarken “PBOC’nin 7 günlük repo faizini ve önümüzdeki aylarda zorunlu karşılıkları da düşürmesini bekliyorum. Yarınki basın toplantısı politika duruşlarına ışık tutacak” dedi.

Advertisement