PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda ABD'den gelen haber akışı etkili olurken, gözler yeniden Çin'e çevrildi.

Dolar, eski Başkan Donald Trump’ın Bloomberg’e verdiği röportajda tarifeleri savunmasının ardından yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine tırmandıktan sonra dengelendi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ABD ekonomisinin bu yıl yavaşlamasını ancak güçlü kalmasını beklediğini söyledi ve enflasyon için aşağı yönlü patikanın bazı pürüzlerle karşılaşabileceğini öngördü.

Asya’daki hisse senetleri de Çin’den yarın gelecek konut sektörü açıklamaları öncesinde geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi aralıksız üçüncü seansta da düştü ve Sidney, Tokyo ve Seul’deki hisse senetleri kırmızıya döndü. Çin’deki hisseler kazanç ve kayıplar arasında gidip gelirken, CSI 300 teknik düzeltmeye yakın.

Bloomberg’in Çin emlak hisseleri göstergesi değer kazanırken, Çin emlak firmaları tarafından ihraç edilen bazı dolar tahvilleri yükseldi. SK Hynix Inc. ve Samsung Electronics Co Ltd’nin de aralarında bulunduğu Asyalı çip hisseleri ise düştü.

Salı günü %4’ten fazla düşen petrol, İsrail’in İran’a nasıl saldıracağı konusunda kendi kararını vereceğini söylemesi ve enerji altyapısının hedef alınabileceği ihtimalini açık tutmasıyla yükseldi.

Çin konut bakanı Perşembe açıklama yapacak

Çin ekonomisini canlandırması için küresel piyasaların baskısı altında kalan Çin yönetimi bugüne kadar tatmin edici bir teşvik paketi açıklamadı.

Cumartesi günü Çin Maliye Bakanı’nın açıklamaları sorunlu sektörleri canlandırmak için yeterli bulunmazken, şimdi de gözler konut bakanının perşembe yapacağı duyuruya çevrildi.

Açıklamaya göre Konut ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakanı Ni Hong, Çin Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı’ndan yetkiler ile birlikte yerel saatle 10:00’da bir basın toplantısı düzenleyerek konut sektörüne yönelik atılacak adımların ayrıntılarını sunacak.

Çin yönetimi ayrıca küçük firmaların banka kredisi almasına yardımcı olacak bir mekanizma kurdu. Yine de teşviklere yönelik süregelen hayalkırıklığı finansal piyasalarda etkisini göstermeye devam ediyor. Bu sabah Çin hisseleri düşerken, CSI 300 endeksi bir ara 8 Ekim’deki tepe seviyesinden %10 gerilemiş oldu. %10’luk bir düşüş bir endeksi teknik bir düzeltmeye itecek olsa da, son zamanlarda Çin hisse senetlerinde gözlenen aşırı dalgalanma bu tür eşikleri daha az anlamlı hale getirdi.

CSI 300, ivme kaybetmeden önce eylül ortasından bu yana yaklaşık üç hafta içinde %30’dan fazla yükseldi.

Bloomberg Intelligence Stratejisti Marvin Chen, “Eylül sonundaki bu tarihi ivme artışı elbette sürdürülemez ve piyasaların ne kadar hızlı yükseldiği göz önüne alındığında, aynı hızla düşebilir. Ancak genel politika eylemleri daha hızlı bir şekilde doğru yönde ilerliyor ve ortalık yatıştığında Çin hisse senetleri hala eskisinden daha yüksek bir aralıkta işlem görebilir” yorumunu yaptı.

Advertisement