HABERLER ABONE OL

Enflasyon beklentileri konusunda hane halkı ve reel sektörden daha iyimser olan piyasa katılımcıları Eylül ayında enflasyonun yüzde 50'nin altına geleceğini öngördü.

Bloomberg HT'nin anketine katılan piyasa katılımcıları Eylül'de yıllık enflasyonu yüzde 48,3 seviyesinde tahmin etti. Aynı dönem için aylık enflasyon tahmini de yüzde 2,2 oldu.

Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 51,97; aylık enflasyon ise yüzde 2,47 olarak gerçekleşmişti.

Bloomberg HT'nin anketinde Eylül enflasyonu için en düşük aylık beklenti yüzde 1,6 olurken en yüksek beklenti yüzde 2,5 olarak kaydedildi.

Yıllık olarak bakıldığında ise Eylül için en yüksek enflasyon tahmini yüzde 49 olurken en düşük tahmin yüzde 47,4 seviyesine işaret etti.

Anket katılımcıları 2024 yıl sonuna ilişkin de enflasyon beklentisini paylaştı.

Buna göre 21 kurumun 2024'e ilişkin yılsonu enflasyon tahmini bir önceki anket dönemine göre 1 puan azalarak yüzde 42 oldu.

Böylece piyasa katılımcılarının yılsonu enflasyon beklentisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yıl sonu tahmini olan yüzde 34-42 aralığının üst bandında gerçekleşmiş oldu.

Ekonomistlerin 2024 yılının sonuna ilişkin en yüksek enflasyon tahmini yüzde 45 olurken en düşük tahmin de yüzde 40 seviyesinde gerçekleşti.

Advertisement