HABERLER ABONE OL

Volkswagen AG ve işçi sendikası tarihi öneme sahip ve iki taraf arasındaki şimdiye kadar en sert geçmesi beklenen müzakere sürecine başlıyor.

Almanya'daki fabrikaların kapatılması planının ele alınacağı görüşmelerin ilk turu Hannover'de yapılacak.

Görüşmelerin merkezinde VW'nin bu ayın başlarında onlarca yıllık iş güvencelerini kaldırdıktan sonra ilk kez Almanya'daki fabrikaları kapatma planı yer alıyor.

IG Metall sendikası, plana şiddetle karşı çıkarken haftalarca sürecek grev sürecine girebileceklerini belirtti.

Sendikanın müzakere heyeti lideri Thorsten Gröger, “Bizimle fabrika kapatma ve toplu işten çıkarmalar hakkında hiçbir görüşme yapılmayacak. VW kesinti planlarına sadık kalırsa, on binlerce meslektaşımız şirketi doğru yola geri dönmeye zorlayacaktır” diye konuştu.

Bu durum VW CEO'su Oliver Blume için büyük bir sınav niteliği taşıyor. Blume, satışların azalması ve Çinli üreticilerin Avrupa'ya girmesi nedeniyle Almanya'daki maliyetlerin çok yüksek olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. VW ayrıca elektrikli otomobillerde yerli markaların hakim olduğu önemli Asya pazarında da ivme kaybetti.

Şirketin yapısı gereği müzakere sürecinin zorlu geçmesi bekleniyor.

Denetim kurulundaki koltukların yarısı işçi temsilcilerinin elindeyken şirketin yüzde 20 hissesine sahip olan Aşağı Saksonya eyaleti yönetimi de genellikle sendikaların yanında yer alıyor.

Tarihi plan

Volkswagen, yaklaşık 10 milyar euro tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri kapsamında 87 yıllık tarihinde ilk kez, yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağladığı Almanya'daki bazı fabrikalarını kapatmayı değerlendirdiğini açıklamıştı.

Dünyanın en büyükleri arasında yer alan Bosch ve Continental gibi Alman otomobil tedarikçileri ve diğer Avrupa otomotiv üreticileri, hem marjlar hem de talep düştüğü için on binlerce kişiyi işten çıkarma yoluna giderken, 1994'te bir iş güvencesi anlaşması imzalayan Volkswagen, istihdamı azaltamadı.

Blume, iki yıl önce göreve başladıktan sonra, tasarruf ve maliyet azaltma önlemlerinin parçası olarak personel giderlerini 2026'ya kadar 5'te bir düşürmeyi planlıyordu.

Ancak iki yılda 3 milyar euroluk tasarruf hedefine ulaşılamamasının ardından Blume, daha fazlasını yapmak için düğmeye basmıştı. Blume, şirketin 30 yıllık iş güvencesi garantisini iptal ederek, 87 yıllık tarihinde ilk kez Almanya'daki fabrikaları kapatmayı değerlendirme planını açıklamıştı.

Advertisement