HABERLER ABONE OL

Washington Post’ta yer alan bir habere göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 1 Ekim’deki füze saldırısı nedeniyle ülkesinin İran’a karşı planladığı misillemesini askeri hedeflerle sınırlı tutmayı kabul etti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan ve isimlerinin açıklanmadığı iki yetkiliye dayandırılan haberde, Netanyahu’nun Biden yönetimine İran’ın petrol altyapısı ya da nükleer tesislerinden ziyade askeri hedeflerini vuracağını söylediği belirtildi.

Haberde, misillemenin, İsrail’in gelecek ay yapılacak ABD seçimlerine müdahale ettiği algısından kaçınacak şekilde ayarlanacağı ifade edildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden haberle ilgili olarak yapılan açıklamada “ABD’nin görüşlerini dinliyoruz ancak nihai kararlarımızı ulusal çıkarlarımıza göre vereceğiz” denildi.

ABD Başkanı Joe Biden Orta Doğu’daki gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için bir süredir İsrail’e misillemesini sınırlı tutması ve İran’ın nükleer veya enerji tesislerini vurmaması için çağrıda bulunuyordu.

ABD Hazine Bakanlığı geçen hafta, İsrail’i İran’ın petrol tesislerine saldırmamaya ikna etmeyi amaçlamış olabilecek bir hareketle, İran’ın petrol sektörüne saldırdığını söylediği 17 gemi ve 10 kuruluşa yaptırım uygulamıştı. Haberin yayınlanmasının ardından petrol fiyatları düştü.

Advertisement