Pazar günkü Wimbledon tek erkekler finalinde Carlos Alcaraz, bu yıl da şampiyonluğunu ilan etti. Geçtiğimiz yıla oranla daha rahat kazanan Alcaraz, bir yıl önce Djokovic'i "zorlukla" mağlup ederek kariyerinin ilk Wimbledon şampiyonluğunu elde etmişti. Pazar günü İspanya'ya bir diğer zaferi de futbol milli takımı getirdi ancak bu haftaya girişimiz ABD eski başkanı ve yaklaşan seçimlerde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'a, seçim mitingi esnasında düzenlenen suikast girişimi ile oldu.

Biden ile Trump, 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerinde yarışmış ve Joe Biden "zorlukla" ABD'nin 46. başkanı olmuştu. Şimdilerde 2024'te "radikal sağ" unsurların Avrupa'daki yükselişlerini konuşuyoruz, ABD'de de 2020'deki seçimler sonrası "Trumpizm kaybetmedi" yorumları yapılıyordu. Artık Temmuz'un son günlerinde ve suikast girişimi ardından da görünen "Biden'ın Trump'a karşı kazanma şansının neredeyse olmadığı". Hatta Biden'a bir çok yerden yapılan çekil çağrıları aldı başını gidiyor. Trump, Alcaraz gibi ardı ardına iki zaferle tahtını pekiştiremedi belki ama 3 seçim döneminde de kendi kitlesini harmanlayarak yoluna emin adımlarla devam ediyor gibi görünüyor.

26 Temmuz - 11 Ağustos tarihleri arasında gözlerimiz Paris'te, olimpiyatlarda olacak. Bir zamanlar "Soğuk Savaş" mecralarından biri olan olimpiyatlarda, savaşın tarafı 2 kutup güçlerini sergiler ve madalya yarıştırırdı. 2000'ler sonrası Çin'in de dahil olduğu yeni bir resim olsa da eski hararetinden uzakta artık olimpiyatlar. Hararet sahada; İsrail'in Orta Doğu'da, Ukrayna Savaşı'nın önce bölgesinde sonra dünyada, ABD seçimlerinin sokaklarda-lobilerde-diplomaside ve her yerde yaydığı rezonans derinden hissediliyor.

Bizler de çoğu zaman olduğu gibi geçmişe bakarak geleceği tahayyül etmeye çalışıyoruz. Zihnimiz burada kilit rolde ama geride bırakmak üzere olduğumuz haftanın sonuna da "zihinlerimizin artık derinden bağlı olduğu" siber dünyadaki "kilitlenme" haberleri, hatta izleri ile giriyoruz. Siber saldırı ve çöküşler yıllardır küresel risk raporlarında ilk sıralarda. Sınırsız girişimcilik, serbest piyasa ekonomisi derken siber güvenlik de "tekelleşme" gölgesine girmişse gerisini bir de siz düşünün derim.

Salgın hayati deprem yaratmıştı hayatlarımızda; sanırım konu konu ders almaya ihtiyaç var.

Geçmişi hatırlamaya ve geleceği gölgelerden arındırmaya...

Salt teknolojiye ve konfora sırtı yaslamadan,

özne ve nesnesi olduğumuz zaman diliminin zorlu parkurlarından "insanlık" madalyası ile çıkabilmek için.

Advertisement